Ce sunt uleiurile esentiale

Essential oils are beneficial to the body, the mind and spirit, and even your wallet.

Uleiurile esentiale pure sunt compusi concentrati obtinuti prin presarea sau distilarea plantelor si copacilor. In comparatie cu uleiurile vegetale folosite la gatit, acestea nu au componenta grasa ci una volatila care se evapora.

Se numeste ulei esential deoarece poarta aroma, parfumul plantei din care este extras si este cu precadere utilizat in aromaterapie (difuzor,masaj), in aromatizarea mancarurilor (atentie! Nu toate se ingereaza) si la parfumarea lumanarilor sau in produsele de ingrijire home-made (sapun, balsam de buze etc).

Ce sunt uleiurile esentiale pe scurt

  • Substante naturale create de plante 
  • Molecule aromatice ce ofera plantelor aroma distincta
  • Substante solubile in grasimi (ulei vegetal) si nu in apa
  • Molecule mici si usoare care sunt obtinute din plante prin distilare la abur sau presare la rece 
  • Substante naturale foarte concentrate care sunt utilizate de mii de ani si care sunt studiate pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii incluzand si proprietatile antiseptice dar si abilitatea lor de a atenua durerea si sentimentele de depresie, intarirea memoriei si scaderea inflamatiei…ca sa enumar o parte dintre acestea.

Sa aruncam o privire in istoria uleiurilor esentiale

Plantele aromatice se folosesc inca din cele mai vechi timpuri si au jucat un rol important in civilizatie. Au facut parte din religie, ritualuri de casatorie, curtoazie si chiar inmormantare,  Cosmetice, in condimentarea mancarurilor si nu numai.

  • Anul 2500 i.Hr imparatul chinez Shen Nung a identificat peste 300 plante cu uz medicinal
  • Anul 1850 i.Hr vechii parfumieri din Cipru au utilizat hidrodistilarea pentru a crea parfum din extractele plantelor
  • Intre anii 1000 – 400 i.Hr Beneficiile tamaiei sunt cunoscute iar aceasta devine cea ma comercializata marfa in Arabia Antica iar ruta comerciala numita Traseul Tamaiei se intinde pe 2400 de mile de la Omar la Petra
  • Anul 430 i.Hr. Hipocrate “afuma” orasul Atena folosind plante si esente aromatice pentru a lupta impotriva ciumei
  • Intre anii 27 i.Hr.- 395 romanii antici folosesc uleiuri aromatice pentru a isi parfuma casele, baile si corpurile 
  • Anul 1000 filozoful si medical persan Avicenna este recunoscut pentru inventarea distilarii cu aburi.
  • Anul 1500 medicul german Hieronymus Brunschwig publica Liber de Arte Distillandi, una dintre primele carti tiparite referitoare la distilarea uleiurilor esentiale.
  • Anul 1937 chimistul Francez René-Maurice Gattefossé publica Aromathérapie, care aplifica valoarea terapeutica a uleiurilor esentiale, in special a lavandei.

Scurt tratat de chimie al uleiurilor esentiale

“Datorita structurii moleculare minuscule a componentelor unui ulei esential, acestea sunt extrem de concentrate. O picatura contine aproximativ 40 milioane-trilioane de molecule. Vorbind in cifre, asta inseamna un 4 urmat de 19 zerouri. 

Noi avem 100 trilioane de celule in corpul nostru, ceea ce insemna foarte mult, doar o picatura de ulei esential contine suficiente molecule cat sa acopere fiecare celula din organismul nostru cu 40.000 de molecule. Tinand cont de faptul ca e nevoie numai de o molecula pentru a deschide un receptor si a comunica cu AND-ul pentru a-i altera functia celulara, intelegeti de ce, daca luam numai o singura sau inhalam o cantitate foarte mica de vapori de ulei, efectul asupra organismului, creierului si emotiilor noastre este unul de profunzime.

Uneori prea multe molecule de ulei incarca receptorii, iar acestia se blocheaza fara a reactiona – cand o cantitate mica ar fi fost de ajuns. De aceea, cand e sa folosim uleiurile, noi spunem mereu:”uneori, mai putin inseamna mai bine“.

Cateodata, insa, si mai mult e mai bine. A sti sa faci diferenta este, de fapt, arta aromaterapiei.“

(text preluat din “Uleiuri biblice tamaduitoare, dr. David Stewart)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Citeste articole similare